Španjolski jezik

18 Svibanj 2014 In Anglo strani jezici

spanjolskiJeste li znali da više od 500 milijuna ljudi u cijelome svijetu govori španjolski, bilo kao materinji ili drugi jezik? Jeste li znali da španjolski koji se govori u Španjolskoj i onaj u Meksiku nisu baš jednaki?
Još se niste odlučili na učenje španjolskog? Naravno da nije lako krenuti s učenjem nekog jezika ispočetka ali ubrzo ćete shvatiti da vrijedi truda jer španjolski je jedan od najvažnijih i najgovorenijih jezika na svijetu.
Točnije, to je drugi po redu najčešći jezik, s obzirom na činjenicu da je u 21 državi (Argentina, Bolivija, Čili, Kolumbija, Kostarika, Kuba, Dominikanska Republika, Ekvator, Salvador, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Nikaragva, Panama, Paragvaj, Peru, Portoriko, Urugvaj, Venezuela te Španjolska) upravo on službeni jezik. Čak 10 % stanovnika Sjeverne Amerike kod kuće govori španjolski. Ovisno o području na kojem se govori, španjolski jezik poznaje veće ili manje razlike u gramatici, vokabularu te izgovoru.

U Španjolskoj se „c" i „z" čitaju kao engleski „th". Naprimjer, rječ centro se izgovara „thentro", dok se u latinskoj Americi izgovara kao naše „s".
Što se vokabulara tiče, različite se rječi koriste za istu stvar ili pak ista riječ može označavati različite stvari ovisno o tome nalazite li se u Španjolskoj ili Latinskoj Americi. Tu je veliku ulogu imao utjecaj domorodačkih jezika.

 

Nekoliko primjera:

Hrvatski

Španjolski u Španjolskoj

Španjolski u L. Americi

auto

coche

carro

avokado

aguacate

palta

naljutiti se

enfadarse

enojarse

kompjuter

ordenador

computadora

breskva

melocotón

durazno

krumpir

patata

papa

 Nadalje razlikuju se i u takozvanom „tikanju". U Španjolskoj se koristi zamjenica „tú" dok se u nekim zemljama L. Amerike koristi zamjenica „vos". Taj se fenomen stoga naziva „voseo".
U Španjolskoj također postoje dva načina da se kaže „vi".
„vosotros"(više osoba) te „ustedes" (više osoba iz poštovanja)dok se u L.Americi koristi samo „ustedes".
Dakle kako se kaže „Sa kime razgovarate?"

U Španjolskoj: „¿Con quién habláis?"
U L. Americi: „¿Con quién hablan?

Španjolska kultura
Mediteranska kuhinja, veoma interesantni muzeji, prekrasna arhitektura,ljubav prema umjetnosti, međunarodno poznati festivali...
Španjolska ja zaista kulturni raj u koji morate svakako kad tad otići!

Tipični španjolski simboli
Jedan od najpoznatijih simbola španjolske kulture zacjelo su bikovi i borbe s bikovima tzv. koride. Neki u njima vide umjetnosti i hrabrost čovjeka naspram okrutne zvjeri. Drugi pak vide surovost, okrutnost i zlostavljanje životinja. Bez obzira na to, bikovi su dio tradicije i španjolske kulture.
Jeste li znali da je Barcelona službeno proglašena gradom u kojem je korida zabranjena?

Vjetrenjače su također simbol Španjolske. Točnije pokrajine la Manche koju je popularizirao Cervantesov roman Don Quijote. U knjizi, glavni lik don Quijote, misli da su vjetrenjače neprijatelji sa kojima se treba boriti. Danas termin „borba sa vjetrenjačama" simbolizira uzaludnu i besmislenu bitku.

Španjolska kinematografija
Zahvaljujući staroj (Buñuel, Saura) te novoj generaciji režisera kao što su Pedro Almodóvar, Alejandro Amenábar te Julio Médem španjolski se filmovi prikazuju na ekranima cijeloga svijeta.

Španjolska književnost
Španjolska je imala velike pisce a tradicija se nastavlja. Kad govorimo o književnosti nemoguće je zaobići već spomenutog Miguela Cervantesa i njegovog Don Quijota, Lope de Vegu te Federica Garcíu Lorcu.

Španjolski ples
Jedan od tipičnih aspekata španjolske kulture je i poznati flamenko.

Flamenko se izvodi tijekom vjerskih festivala, crkvenih ceremonija i privatnih slavlja. Značajni je dio identiteta mnogih društvenih skupina, osobito španjolskih Roma (gitanos) koji su odigrali ključnu ulogu u njegovom razvoju. Zbog toga se često naziva i „ciganskom umjetnošću".
Španjolska kuhinja
Tradiccionalni doručak tzv. desayuno su vruća čokolada i churros hrskavo prženo tijesto duguljastog oblika, idealno za umakanje u gustu toplu čokoladu. Podsjeća na naše fritule, a miriše na cimet.

Mali zalogajčići ili Tapas
Najpopularnija zakuska u Španjolskoj je tapas. To su male porcije hrane koja se jede prije ručka, večere ili uz piće. To mogu biti komadi pržene lignje ili hobotnice, ljuta kobasica, sir, jaja, masline, kockice voća i slatkiši od badema. Tipičnu španjolsku kuhinju i način života najbolje ćete iskusiti kada s prijateljima u restoranu naručite upravo tapase. Poslužuju se kao grickalice, predjelo ili glavno jelo, dijele se s cijelim društvom pa neodlučni imaju odličnu priliku isprobati od svega pomalo.

Siesta
Vrijeme odmora najčešće oko ručka, između 12 in15 h. Pobornici sieste naglašavaju kako duža pauza radnicima također daje potrebno vrijeme za odmor i "punjenje baterija", omogućujući im da se poslijepodne vrate na posao osvježeni i motivirani.

Kviz o tome koliko zapravo poznajete španjolsku kulturu možete pronaći na sljedećem linku.
http://uk3.hotpotatoes.net/ex/119395/PAQAFJUT.php 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas za detaljne informacije

  • Mob: +385 91 3354 584
  • Mob: +385 95 1964 231

Anglo na društvenim mrežama

Pridružite nam se na društvenim mrežama